Οι περισσότεροι από εμάς που έχουμε ασχοληθεί εντατικά με τη γυμναστική, έχουμε ακούσει από κάποιον γυμναστή, συναθλούμενο, φίλο, ότι θα έπρεπε να ξεκινήσουμε να παίρνουμε συμπλήρωμα πρωτεΐνης. Το πρόβλημα είναι πως δεν είναι σε όλους σαφής ο λόγος και ο τρόπος που θα πρέπει να λαμβάνεται.
Ας εξηγήσουμε λοιπόν πως λειτουργούν κάποια πράγματα, όσο πιο απλά γίνεται!
Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 0,8-1,2gr πρωτεΐνης για κάθε κιλό του σωματικού του βάρους, ενώ κάποιος που ασκείται, χρειάζεται 1,4-2gr ανά κιλό. Η ακριβής ποσότητα καθορίζεται από το φύλο, την ηλικία, τη σωματική διάπλαση κ.ά.. Καταλαβαίνεις επομένως πως η άσκηση σχεδόν διπλασιάζει την ημερήσια απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνικής πρόσληψης.
Οι πρωτεΐνες αποτελούν βασικά στοιχεία διαμόρφωσης των ιστών μας. Είναι ας πούμε αυτές που «χτίζουν» το σώμα και το διαμορφώνουν. Κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, οι μυς, οι πνεύμονες, η καρδιά, τα νεύρα κλπ αναγκάζονται να λειτουργήσουν σε πολύ διαφορετικούς ρυθμούς από αυτούς που έχουν συνηθίσει, οπότε προκαλούνται μικροτραυματισμοί και φθορές. Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός μας, παίρνει το μήνυμα πως χρειάζεται να αναπτύξει τους μυς προκειμένου να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες και να αποκατασταθεί.
Τη δουλειά αυτή αναλαμβάνουν οι πρωτεΐνες. Δεν μπορεί να υπάρξει μυϊκή ανάπτυξη και σωστή αποκατάσταση συνεπώς, αν δεν υπάρχει σωστή πρόσληψη πρωτεΐνης.
Επιπλέον, έχει αποδειχθεί μετά από έρευνες πως ορθή κατανάλωση πρωτεΐνης, πραγματοποιείται και ορθή σύνθεση/ αναπλήρωση μυϊκού γλυκογόνου, το οποίο απαιτεί το σώμα μας για να έχει την ενέργεια να εκτελέσει ασκήσεις αντοχής. Αυτό απαντά και στο ερώτημα αν η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης είναι χρήσιμη μόνο σε όσους κάνουν γυμναστική με βάρη για αύξηση μυϊκής μάζας. Όχι, δεν είναι μόνο για αυτούς.
Και φτάνουμε στο φλέγον ζήτημα. Πότε θα πρέπει ο ασκούμενος να παίρνει πρωτεΐνη;
Καταρχάς το σημαντικότερο είναι να προσλαμβάνει επαρκή πρωτεΐνη ο οργανισμός. Αφού αυτό εξασφαλίζεται προχωράμε στα πιο «συγκεκριμένα».
Λίγο μετά το τέλος της προπόνησης και περίπου 3 ώρες μετά, οι μυς μας επιχειρούν τη μέγιστη μυϊκή σύνθεση, επομένως με την ενισχυμένη πρόσληψη πρωτεΐνης σε εκείνο το διάστημα, μεγιστοποιούμε τα αποτελέσματα της προπόνησης και διατηρούμε έναν υψηλό μεταβολικό ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Κλείνοντας, είναι χρήσιμο να έχουμε στο μυαλό μας πως η ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνουμε έχει σαφή αντίκτυπο στην υγεία μας. Η πρωτεΐνη που λαμβάνουμε προέρχεται είτε από τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας (ζωικής προέλευσης) είτε/και από χαμηλότερης βιολογικής αξίας (φυτικής προέλευσης). Η αξία τους κρίνεται από την ποσότητα και την ποιότητα των αμινοξέων (τα στοιχεία που συνθέτουν τις πρωτεΐνες) που περιέχουν.
Φυσικά, υπάρχουν και τα συμπληρώματα πρωτεΐνης τα οποία αντικαθιστούν κάποιο από τα γεύματα της ημέρας, και παράγονται συνήθως από ορό γάλακτος.
Τα συμπληρώματα, μετά από χρόνια ερευνών, έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ ωφέλιμα, χωρίς να έχουν κάποια αρνητική συνέπεια για την υγεία μας. Ωστόσο οφείλουμε να θυμόμαστε να διατηρούμε ισορροπίες στη διατροφή μας. Οι φυσικές πηγές πρωτεΐνης περιέχουν και πάρα πολλά άλλα διατροφικά στοιχεία (μέταλλα, βιταμίνες κλπ) που θα πρέπει να εξασφαλίζουμε της πρόσληψή τους.
Η σωστή διατροφή και άσκηση είναι ο μόνος απόλυτα ασφαλής δρόμος για να φτάσεις σωστά και γρήγορα στο να αποκτήσεις το σώμα που ονειρεύεσαι! Προσπάθησε λοιπόν να εξασφαλίσεις πως διατηρείς τις σωστές ισορροπίες για το μυαλό και το σώμα σου. Να τους δίνεις όλα τα σημαντικά «καύσιμα» και μην ξεχνάς να σε φροντίζεις!
Comments