Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να αλλάξεις τον εαυτό σου;
- Eight Boutique Gym null
- 23 Μαΐ
- διαβάστηκε 2 λεπτά
Πολλές φορές μπορεί να νιώθεις ότι προσπαθείς πραγματικά να κάνεις μια σημαντική αλλαγή στο σώμα σου -και κατ’ επέκταση στην υγεία σου- ωστόσο το αποτέλεσμα των προσπαθειών σου μοιάζει να μη σε δικαιώνει. Κι αναρωτιέσαι τι μπορεί να κάνεις λάθος.
Η απάντηση κρύβεται στις 5 βασικές αρχές της προπονητικής, που ανοίγουν τον δρόμο σε κάθε επαγγελματία γυμναστή κι ασκούμενο για να σχεδιάσει ένα πλάνο που θα φέρει τις αλλαγές που ζητάς.
1. Ατομικότητητα
Κάθε σώμα κι οργανισμός είναι διαφορετικός κι ανταποκρίνεται με τον δικό του τρόπο στα διαφορετικά ερεθίσματα. Ανάλογα λοιπόν με τον προσωπικό στόχο, παρατηρώντας την απόδοση του καθενός και λαμβάνοντας υπόψη τις ικανότητες που θα πρέπει να βελτιωθούν, σχεδιάζεται το ανάλογο πρόγραμμα.
Είναι λάθος να συγκρίνεσαι και να μιμείσαι κάποιον άλλο, γυμναστή ή ασκούμενο. Κάτι που λειτούργησε για εκείνον, δε σημαίνει ότι θα λειτουργήσει και για ‘σενα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το κομμάτι της διατροφής. Γι’ αυτό ένας καλός διατροφολόγος δε θα δώσει το ίδιο πλάνο διατροφής σε όλους τους πελάτες του, αλλά θα το προσαρμόσει στις προτιμήσεις, τις συνήθειες και τις ανάγκες του καθενός ξεχωριστά.
2. Υπερσυμψηφισμός
Το σώμα μας προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις μιας προπόνησης, αναγκάζεται να προσαρμοστεί ώστε να αυτοσυντηρηθεί. Καίριο ρόλο στη διαδικασία αυτή παίζουν η αποκατάσταση και η ανάπαυση.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης προκαλούμε “τραυματισμούς” στον μυϊκό ιστό, αναγκάζοντάς τον να επανασχηματιστεί δυνατότερος. Κι αυτός είναι ο λόγος που πέρα από τις μέρες που κάνουμε γυμναστική, εξίσου καθοριστικές είναι και οι μέρες που επιτρέπουμε στο σώμα να επανέλθει. Πώς; Με καλό κι αρκετό ύπνο πρώτα από όλα κι έπειτα με παθητικές μεθόδους αποκατάστασης, π.χ. ένα μασάζ, μία συνεδρία πρεσσοθεραπείας ή σάουνας.
3. Υπερφόρτωση
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε πως όταν έχουμε καταφέρει να είμαστε συνεπείς και κάνουμε τις προπονήσεις μας χωρίς περιόδους αποχής, το σώμα μας αρχίζει και συνηθίζει στα ερεθίσματα που του δίνουμε και αισθανόμαστε τις ασκήσεις “ευκολότερες”. Αποκτά αυτό που ονομάζουμε νευρομυϊκές προσαρμογές.
Τότε είναι που πρέπει να αυξήσουμε τα φορτία, τον βαθμό δυσκολίας και να μην επαναπαυόμαστε, διότι η εξέλιξη θα “μπλοκάρει”. Αυξάνουμε λοιπόν τον όγκο προπόνησης (περισσότερες ασκήσεις, σετ, επαναλήψεις και μικρότερα διαλείμματα) για να κατακτήσουμε επιπλέον πρόοδο και καινούριες προσαρμογές.
4. Περιοδικότητα
Για να πετύχεις τη μέγιστη δυνατή απόδοση, την καλύτερη εκδοχή του σώματός σου και φυσικα την αποφυγή της υπερπροπόνησης με όλες τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό σου, τότε πρέπει να έχεις στο μυαλό σου να πραγματοποιείς περιοδικές αλλαγές στις παραμέτρους της προπόνησης. Τότε θα μπορέσεις να δεις την κορύφωση της απόδοσης.
Πώς θα γίνει αυτό; Φροντίζοντας να γυμνάζεσαι για τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης και αντοχής, της μυϊκής υπερτροφίας, της ευλυγισίας, της ισχύος κλπ και όχι ενός μόνο από αυτά. Ο καθορισμός ενός ετήσιου προγραμματισμού με τον γυμναστή σου, μπορεί να απογειώσει τις επιδόσεις σου.
5. Εξειδίκευση
Και καταλήγουμε στην αρχή της εξειδίκευσης. Εδώ οι προσωπικοί στόχοι του κάθε ασκούμενου είναι που θα προσαρμόσει τα βήματα. Εδώ γυμναστής και ασκούμενος πρέπει να θέσουν προτεραιότητες και να προσαρμόσουν τη στρατηγική και τα ερεθίσματα με βάση τον στόχο.
Και μην ξεχνάς! Ένα πρόγραμμα που θα αλλάξει τον εαυτό σου, δεν αφορά μόνο τις 3-4 ώρες που θα περάσεις στο γυμναστήριο, αλλά κάθε σου γεύμα, την ξεκούραση και τον ύπνο σου, τις επιλογές της καθημερινότητας και φυσικά απαιτεί πίστη και επιμονή.

Comentarios