top of page

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε την ημέρα;

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να πίνουμε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα μας. Αλλά πόσο είναι το αρκετό νερό τελικά και είναι ίδια η ποσότητα για όλους μας;


Η απάντηση είναι φυσικά, πως όχι. Όπως η ποσότητα φαγητού που χρειαζόμαστε διαφέρει, έτσι συμβαίνει με το νερό. Ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το ύψος, το βάρος, τις καθημερινές μας συνήθειες, “προσαρμόζεται” και η απαραίτητη για τον οργανισμό μας πρόσληψη νερού. Δεν μπορεί για παράδειγμα ένα παιδί να έχει τις ίδιες ανάγκες με έναν ενήλικα αθλητή.


Στην πραγματικότητα λοιπόν, είναι το ίδιο μας το σώμα που μας δίνει την απάντηση. Το σημαντικό είναι να μάθουμε να το ακούμε. Δεν έχει ουσία να πίνουμε νερό ψυχαναγκαστικά μέχρι να νιώθουμε ότι θα κάνουμε εμετό, αλλά να φροντίζουμε να παραμένουμε ενυδατωμένοι. Τι σημαίνει αυτό; Να μην αφήνουμε ποτέ τον εαυτό μας να αισθάνεται έντονη δίψα. Γιατί αυτό συνεπάγεται ότι είναι ήδη σε κατάσταση αφυδάτωσης.


Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης να πίνουμε σχεδόν μισό λίτρο νερό, αμέσως μόλις ξυπνάμε, αλλά και μετά τη γυμναστική. Στην πρώτη περίπτωση, γιατί κατά τη διάρκεια του ύπνου, οργανισμός μας χρησιμοποιεί το νερό που ήδη υπάρχει στο σώμα μας για να λειτουργήσει, αφού δεν υπάρχει άλλη πηγή. Αυτό σημαίνει πως όταν ξυπνάμε, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι, είμαστε αρκετά αφυδατωμένοι.


Όσον αφορά το νερό που χρειαζόμαστε ενώ γυμναζόμαστε, η απάντηση είναι απλή. Οι άνθρωποι που γυμνάζονται “χάνουν” υγρά κατά τη διάρκεια της προπόνησης, που θα πρέπει να αναπληρώσουν. Συνεπώς θα πρέπει να πιουν περισσότερο νερό μέσα στην ημέρα τους. Επιπλέον, αυτή η πρόσληψη θα βοηθήσει να επιταχύνουν τον μεταβολικό τους ρυθμό κατά 24%, να αποβάλουν γρηγορότερα το λίπος και φυσικά, ένα ενυδατωμένο σώμα, έχει σαφώς περισσότερη ενέργεια. Άρα και η προπόνηση θα είναι πολύ πιο αποδοτική.


Τέλος, ένας απλός τρόπος να διαπιστώσετε αν πίνετε αρκετό νερό, είναι να παρατηρήσετε το χρώμα των ούρων σας. Όσο πιο ανοιχτόχρωμα είναι, τόσο πιο ενυδατωμένος είναι ο οργανισμός σας και το ανάποδο.



0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page