top of page

Τελικά πόσο μας παχαίνουν τα Χριστούγεννα;





Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει κατ’ εξακολούθηση υποκύψει στους γευστικούς πειρασμούς των Χριστουγέννων και στο γενικότερο κλίμα διατροφικής ελαφράδας που συνοδεύει τις γιορτινές μέρες.


Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, πίτες και πιτάκια, πατάτες, κορμοί με κάστανο και σοκολάτες, λιπαρά κρέατα, βασιλόπιτα και χίλιες δυο άλλες λιχουδιές που απλώνονται μπροστά μας σε τραπέζια και καλέσματα. Και πώς να αντισταθείς; Άνθρωπος είσαι!


Η γνώμη μας είναι πως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να τηρείται μια χρυσή ισορροπία και ψυχραιμία. Δε χρειάζεται να στερηθούμε, όμως οφείλουμε να κάνουμε σωστές επιλογές, αλλά και να δείξουμε αυτοσυγκράτηση όπου χρειάζεται.

Ας μιλήσουμε όμως, αφού παρουσιάσουμε κάποια σημαντικά στοιχεία και απαντώντας σε ένα πολύ παλιό δίλημμα. ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ Ή ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ;


Διατροφικά λοιπόν μιλώντας, φαίνεται πως τα μελομακάρονα κερδίζουν αυτή τη μάχη, λόγω συστατικών. Αν τα μελομακάρονα είναι φτιαγμένα με ελαιόλαδο κι όχι -άφθονο- βούτυρο, όπως οι κουραμπιέδες, τότε φέρουν πολύ λιγότερα λιπαρά και ιδίως κορεσμένα, τα οποία είναι επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα.


Ένας κουραμπιές περίπου 40γρ. περιέχει 240 θερμίδες και 9,2γρ. λιπαρών. Ένα μελομακάρονο από την άλλη, 35γρ. περιέχει 190 θερμίδες και 8γρ. λιπαρά.

Κι αν κάτι πρέπει να πάρεις από αυτό είναι πως δεν πρέπει να αποφύγεις τα γλυκά εντελώς, αλλά αν διαλέξεις σωστά μπορείς να μετριάσεις τη “ζημιά”. Κι αυτό μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους.


Όταν φτάσεις στη γιορτή, μην πέσεις με τα μούτρα σε όλα τα λιμπιστικά εδέσματα. Προσπάθησε και φάε με αργό ρυθμό και διαλείμματα. Δώσε στον εγκέφαλό σου τον χρόνο να στείλει το μήνυμα του κορεσμού και στο στομάχι σου να επεξεργαστεί ό,τι έχεις καταναλώσει. Ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει σχεδόν 6000 θερμίδες σε ένα γιορτινό τραπέζι, δηλαδή περισσότερο από το τριπλάσιο από όσο χρειάζεται κανονικά. Αν όμως φας πιο αργά, τότε το αίσθημα κορεσμού θα σε προστατέψει από ένα ποσοστό τουλάχιστον, υπερκατανάλωσης.


Επίσης, μπορείς να αποφύγεις τα παχυντικά κομμάτια και την “πέτσα” από τα κρέατα, που κουβαλάει υπερβολικά λιπαρά, πολλές θερμίδες και μηδενική διατροφική αξία. Έτσι, θα απολαύσεις το κρέας χωρίς πολλές τύψεις. Ιδανικά να επιλέξεις τη γαλοπούλα, που παραδοσιακά δε λείπει από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε λιπαρά.


Κόψε τις πατάτες σε μεγαλύτερα κυβάκια πριν τις βάλεις στον φούρνο. Με τον τρόπο αυτό, θα απορροφήσουν λιγότερα λάδια και θα περιορίσεις κάπως τις έξτρα θερμίδες. Ταυτόχρονα, μη χρησιμοποιήσεις βούτυρο για το ψήσιμο, αφού τα κορεσμένα λιπαρά θα είναι σημαντικά περισσότερα έτσι.


Επιπλέον θα πρέπει να είσαι προσεκτικός με σνακς και το αλκοόλ, που κατά κανόνα υπάρχουν άφθονα την περίοδο των γιορτών. Αλατισμένοι ξηροί καρποί, πατατάκια, λιπαρές πίτες, είναι μόνο μερικοί από τους πειρασμούς που καραδοκούν. Καλύτερα να επιλέξεις μερικούς ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς, φρούτα και κάστανα, που έχουν σαφώς μεγαλύτερη διατροφική αξία. Συνόδευσέ τα με λευκό ή κόκκινο κρασί που έχουν μικρότερο θερμιδικό φορτίο από άλλα αλκοολούχα ποτά.


Και να θυμάσαι πως τα Χριστούγεννα είναι για να χαλαρώσεις και να περάσεις καλά με τους αγαπημένους σου. Δεν πειράζει αν φας κάτι παραπάνω ή ακόμα και να πάρεις 1-2 κιλάκια. Με σωστό προγραμματισμό κι αν επιστρέψεις άμεσα στο πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής σου, τότε δεν έχεις κανένα λόγο να ανησυχείς.


Διατήρησε την αυτοσυγκράτησή σου και όλα θα πάνε καλά!


0 Σχόλια

Comments


bottom of page