top of page

Summer Body: Τι μπορώ να πετύχω έναν μήνα πριν από τις διακοπές;

Ας ξεκινήσουμε με την πιο σημαντική αλήθεια που πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό, πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια για αλλαγή στο σώμα μας. Κάθε «body» είναι «summer body» αν του φορέσεις ένα μαγιό (ή και όχι)!


Τώρα λοιπόν που βάλαμε τα βασικά στη θέση τους, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στην πιο διάσημη ερώτηση που δεχόμαστε αυτήν την περίοδο: «Σε έναν μήνα φεύγω διακοπές, πώς θα έχω τη μεγαλύτερη αλλαγή στο σώμα μου; Μπορώ να δω αποτελέσματα;». Και η απάντηση είναι, ναι! Ευχάριστα τα νέα!


Για να γίνει όμως αυτό με τρόπο ρεαλιστικό και προπάντων υγιή, θα πρέπει να καταβάλεις πραγματική προσπάθεια, αλλά πάντοτε ακούγοντας το σώμα σου και τις ανάγκες του.


Καταρχάς θα πρέπει να φροντίσεις να είσαι καλά ενυδατωμένος, ειδικά τις ημέρες που γυμνάζεσαι και πολύ περισσότερο μέσα στο κατακαλόκαιρο. Η αφυδάτωση προκαλεί εξάντληση και «μπλοκάρει» το μυαλό και το σώμα σου από την προσπάθεια. Επομένως φρόντισε να πίνεις πολύ νερό κι αν χρειαστεί μπορείς να πάρεις κι ένα συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών.


Στην ίδια λογική, πες «όχι» στην στέρηση του φαγητού. Ο οργανισμός σου χρειάζεται θερμίδες, καύσιμο, για να λειτουργήσει, ειδικά αν τον έχεις βάλει σε εντατικό πρόγραμμα άσκησης. Απλά φρόντισε να τρως όσο πιο «καθαρά» γίνεται. Γι’ αυτόν τον ένα μήνα θα πρέπει να αποχωριστείς το junk food και να εστιάσεις σε γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη, φρούτα και λαχανικά, που θα συμβάλλουν στο χτίσιμο της μυϊκής μάζας. Φυσικά, δε χρειάζεται να κόψεις τους υδατάνθρακες ολοκληρωτικά, αλλά στρατηγικά να τους τοποθετήσεις πριν από τις προπονήσεις σου. Θα είναι η ενέργεια σου κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Αυτό που όμως πρέπει να αποχαιρετήσεις για έναν μήνα, είναι το αλκοόλ. Αν θες να πιεις ένα κρασάκι μια φορά την εβδομάδα, δε χάλασε και ο κόσμος, αλλά αν στοχεύεις στα μέγιστα αποτελέσματα, τότε θα πρέπει να συγκρατηθείς.


Όσον αφορά το κομμάτι της γυμναστικής, θέλω την προσοχή σου. Το ιδανικό είναι να κάνεις 3-4 προπονήσεις την εβδομάδα και ο συνδυασμός προγραμμάτων. Δηλαδή και προπονήσεις αερόβιας άσκησης και προγράμματα με βάρη. Έτσι, θα επιτύχουμε την πιο άμεση απώλεια λίπους και ταυτόχρονα το «χτίσιμο» της μυϊκής μάζας.


Τις ημέρες που δε θα έχεις προπόνηση, μπορείς να βγαίνεις για ένα χαλαρό περπάτημα, που δε θα σε κουράζει, αλλά θα κρατά το σώμα σου σε κίνηση. Ενώ αν έχεις την πολυτέλεια του χρόνου, μπορείς αντί για περπάτημα να επιλέξεις το κολύμπι.


Σημαντικό είναι να θυμάσαι να ακούς τι σου λέει το σώμα σου. Ναι, θα το κουράσεις παραπάνω, αλλά δεν πρέπει να το εξαντλήσεις. Ναι, το αποτέλεσμα στο σώμα σου θα είναι κάτι που θα σε ευχαριστήσει, αλλά το πιο ευχάριστο θα ήταν η όλη διαδικασία να σου χαρίσει καινούριες συνήθειες που θα διατηρήσεις και μακροπρόθεσμα και θα βελτιώσουν τη ζωή και την υγεία σου.


Τέλος, μην ξεχνάς να έχεις ρεαλιστικές απαιτήσεις από τον εαυτό σου. Δεν αξίζει να καταστρέψεις τον μεταβολισμό σου, την ψυχολογία σου και τη διάθεσή σου για λίγες μέρες διακοπές. Με σωστή προσέγγιση θα δεις θεαματικά αποτελέσματα, που θα μείνουν!




0 Σχόλια

Comments


bottom of page