Οι περισσότεροι από εμάς, μεγαλώσαμε σε μία πραγματικότητα, όπου η ζυγαριά ήταν ο φόβος και ο τρόμος. Ευτυχώς για όλους μας οι εποχές προχωρούν (με αργούς ρυθμούς, πάντως προχωρούν) και το βάρος μας, ο αριθμός που εμφανίζεται στη ζυγαριά είναι -και οφείλει να είναι- απλά ένα από τα πολλά μέσα για να αντιληφθούμε καλύτερα το σώμα μας.
Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά! Πώς λειτουργούν οι θερμίδες, ο μεταβολισμός, τα κιλά μας.
Βασική αρχή είναι πως για να χάσουμε κιλά, πρέπει να δημιουργήσουμε θερμιδικό έλλειμμα. Οι θερμίδες δηλαδή που θα κάψουμε μέσα στην ημέρα, να είναι περισσότερες από αυτές που θα καταναλώσουμε. Έτσι ο οργανισμός μας θα χρειαστεί να αναζητήσει ενέργεια στις εγκατεστημένες λιποαποθήκες του σώματος.
Φυσικά γνωρίζουμε πώς προσλαμβάνουμε θερμίδες. Τρώγοντας και πίνοντας. Πώς όμως καίμε θερμίδες και πόσες θερμίδες πραγματικά χρειαζόμαστε;
Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός (ΒΜΡ) είναι οι θερμίδες που απαιτούνται μέσα στο 24ωρο για να εκτελέσει ο οργανισμός μας τις βασικές και ακούσιες λειτουργίες του, όπως η αναπνοή, η εγκεφαλική δραστηριότητα και η κυκλοφορία του αίματος. Οι λειτουργίες επομένως που δεν απαιτούν καμία κίνηση.
Έπειτα, έχουμε τις θερμίδες που χρειάζονται για τη θερμογένεση της τροφής. Για να μεταβολισθούν δηλαδή οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε.
Επίσης, καίμε θερμίδες, πραγματοποιώντας οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα. Οποιαδήποτε σωματική κίνηση κάνουμε στην καθημερινότητα, που όμως δε θεωρείται άσκηση.
Και τελικά, έχουμε τις θερμίδες που καίμε κατά την άσκηση/ προπόνηση.
Έχοντας λοιπόν κατανοήσει τις βασικές αρχές για την πρόσληψη και την κατανάλωση θερμίδων, ας περάσουμε στην “ουσία”.
Ας πούμε πως ακολουθώ ένα πρόγραμμα διατροφής κι άσκησης και μετά από δύο εβδομάδες, ανεβαίνω στη ζυγαριά κι έχω χάσει 2,5 κιλά. Είναι αυτό αρκετό για να καταλάβω ότι βρίσκομαι στον σωστό δρόμο; Η απάντηση είναι… ΕΝ ΜΕΡΕΙ!
Όταν χάνω βάρος, συνήθως μιλάμε για απώλεια ενός ή συνδυασμό των παρακάτω στοιχείων: α) λίπος, β) υγρά, γ) μυϊκός ιστός.
Συνήθως όμως ο στόχος μας είναι να χάσουμε μόνο λίπος και να διατηρήσουμε ή να αυξήσουμε κατά το δυνατόν, τη μυϊκή μας μάζα. Ενώ όσον αφορά τα υγρά, αυτά κατά κανόνα μεταβάλλονται και αναπληρώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στοχεύουμε το λίπος, αφού πάνω από ένα ποσοστό, δεν προσφέρει τίποτα στο σώμα, αντίθετα μπορεί δυνητικά να ευθύνεται για διάφορα προβλήματα υγείας.
Από την άλλη πλευρά, η αυξημένη και ισχυρή “μυϊκότητα” συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθά στη ρύθμιση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα, καθώς επίσης επιβραδύνει τη γήρανση. Κι αν αυτά δεν είναι αρκετά, ένα δυνατό μυϊκό σύστημα προκαλεί επιπλέον καύσεις θερμίδων μέσα στη μέρα και φυσικά κάνει το σώμα μας να δείχνει πιο σφιχτό και “τονωμένο”. Συνοπτικά λοιπόν, αν αντί να χάνω λίπος, χάνω μυς, μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να συντελέσει στο να παίρνω βάρος ευκολότερα.
Κλείνοντας, θα πρέπει να διευκρινίσουμε οριστικά και αμετάκλητα, πόσα σημαίνει ο αριθμός που βλέπουμε στη ζυγαριά. Η απάντηση είναι, ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ, όταν γυμναζόμαστε σωστά. Γιατί τότε καίμε “κιλά λίπους” και τα αντικαθιστούμε με “κιλά μυών”. Ένα κιλό λίπους, μπορεί να ζυγίζει όσο ένα κιλό μυς, αλλά δεν καταλαμβάνουν τον ίδιο όγκο στο σώμα. Άρα το νούμερο στη ζυγαριά μπορεί να μην αλλάζει, αλλά εμείς έχουμε αδυνατίσει. Ο πραγματικός τρόπος να εκτιμήσουμε την πρόοδο μας είναι απλός. Μέσω του καθρέφτη και των ρούχων μας. Φυσικά αν θες να έχεις σφαιρική και ακριβή εικόνα, μπορείς να κάνεις ανά 15νθήμερο (ή και ανά μήνα) μία λιπομέτρηση- ανάλυση σύστασης σώματος.
Μάθε πώς λειτουργεί το σώμα σου, αγάπησε το, προστάτεψε το και “πλάστο” όπως θες!
Comments