top of page

Pilates Reformer ή Pilates Mat: Τι είναι καλύτερο να επιλέξεις;

Το Reformer Pilates παρότι βασίζεται στις ίδιες αρχές με το Pilates Mat, διαφέρει αρκετά σαν είδος άσκησης. Η προπόνηση στο πρώτο πραγματοποιείται πάνω στο "κρεβάτι" Reformer και συνήθως είναι πιο έντονη και δυναμική, λόγω των αντιστάσεων που προσθέτουν στο ασκησιολόγιο τα ελατήρια του μηχανήματος Reformer.


Το Pilates Reformer είναι η "επέκταση" του Pilates Mat, επιτρέπει στον εκπαιδευτή να συμπεριλάβει περισσότερες από 200 ασκήσεις στην προπόνηση, χτίζει το εύρος κινήσεων του αθλούμενου θέτοντας σε κίνηση όλους τους μυς του σώματος που γίνονται ολοένα και δυνατότεροι. Ταυτόχρονα οι αρθρώσεις είναι καλύτερα προστατευμένες από το ισχυρό μυϊκό σύστημα, ενώ έχει αποκτηθεί και σαφώς καλύτερη ισορροπία, που είναι θεμελιώδης στο σύστημα Pilates. Τα ελατήρια-αντιστάσεις μπορούν να προσφέρουν διαβαθμίσεις στη δυσκολία της άσκησης, προσφέροντας ασφαλή ενδυνάμωση και σταδιακή γράμμωση του σώματος.


Το Pilates Mat είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα εκγύμνασης για αρχάριους, για ανθρώπους που έχουν ευαισθησία στη μέση ή τον αυχένα και άτομα που θέλουν να αποκτήσουν ευλυγισία, καλύτερο σωματικό έλεγχο και σωστότερη στάση σώματος. Σταδιακά ο βαθμός δυσκολίας της προπόνησης μπορεί να αυξάνεται προσθέτοντας σε αυτήν διάφορα "props" (pilates ring, fitball, elastic bands, balls).


Όποιο τύπο γυμναστικής Pilates και να επιλέξεις, οι βασικές αρχές παραμένουν ίδιες. Η αργή εκτέλεση των ασκήσεων, ο έλεγχος κι ο συντονισμός των κινήσεων, η σωστή αναπνοή, η ισορροπία είναι βασικά στοιχεία τόσο στο Mat όσο και στο Reformer. Ενώ και οι δύο τύποι προπόνησης μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη ανάλογα με τις ανάγκες του αθλούμενου.


Το καλύτερο που έχεις να κάνεις λοιπόν, είναι να δοκιμάσεις και τις δύο προπονήσεις για να δεις σε ποια περνάς καλύτερα (πρέπει να τη διασκεδάζουμε τη γυμναστική μας) και φυσικά να συζητήσεις με τον εξειδικευμένο εκπαιδευτή του στόχους που έχεις θέσει για το σώμα σου, πιθανούς τραυματισμούς ή/και ευαισθησίες και μαζί να αποφασίσετε πώς θα προχωρήσετε!





0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page