top of page

6 λόγοι που σίγουρα θα σε πείσουν να βάλεις το τρέξιμο στη ζωή σου

Δύσκολα θα βρεις κάποιον εκεί έξω που θα σου πει ότι δεν έχει αποπειραθεί έστω και μία φορά στη ζωή του να ξεκινήσει το τρέξιμο. Τα πιθανά αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος είναι δύο, ή τα παράτησε σχεδόν αμέσως ή είναι “εθισμένος” δρομέας. Το τρέξιμο είναι η πιο παραδοσιακή μορφή αερόβιας άσκησης, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί με τόσες πολλές παραλλαγές που ακόμα κι εκείνοι οι οποίοι ισχυρίζονται πως δεν τους ταιριάζει, μάλλον δεν έχουν βρει ακόμα τον τρόπο να προπονούνται, που θα τους κάνει να το αγαπήσουν.


Για να μάθεις να τρέχεις, όπως σε κάθε μορφή γυμναστικής, πρέπει να ξεκινήσεις σταδιακά. Να εκπαιδεύσεις το σώμα σου, τους πνεύμονές σου για να αντέχουν. Και πολύ άμεσα θα ξεκινήσεις να βλέπεις την εξέλιξη σου. Είτε στην ταχύτητα, είτε στην αντοχή σου, είτε στον χρόνο αποκατάστασής σου. Δεν μπορεί κανείς άλλωστε να τρέξει μαραθώνιο με το καλημέρα.


Γιατί όμως αξίζει να μπεις στη διαδικασία να ξεκινήσεις το τρέξιμο;


1) Γιατί είναι εξαιρετική άσκηση για την υγεία της καρδιάς.


Ενισχύει την ελαστικότητα των αρτηριών σου, με αποτέλεσμα το αίμα να κυλά σε όλο το σώμα με άνεση. Παράλληλα η αερόβια προπόνηση ρίχνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, μειώνοντας την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων.


2) Γιατί θα σε βοηθήσει να χάσεις το βάρος που επιθυμείς.


Για να τρέξεις, χρησιμοποιείς μυϊκές ομάδες ολόκληρου του σώματός με αποτέλεσμα να καις σημαντική ποσότητα θερμίδων και λίπους. Με μία ώρα τρέξιμο στον διάδρομο, μπορείς να κάψεις περισσότερες από 600 θερμίδες. Δε χρειάζεται βέβαια να πέσεις κατευθείαν στα βαθιά. Και 20 λεπτά μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά.


3) Γιατί ενισχύει την υγεία του σκελετικού σου συστήματος.


Εφόσον φυσικά χρησιμοποιείς σωστά παπούτσια τρεξίματος, που απορροφούν μέρος των κραδασμών. Η καταπόνηση που βιώνει το σώμα σου όσο τρέχεις, το αναγκάζει σταδιακά να χτίσει ένα δυνατότερο και ανθεκτικότερο σκελετικό σύστημα, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της προπόνησής σου. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, τραυματισμών και κακώσεων στα κόκκαλα.


4) Γιατί “τονώνει” τον εγκέφαλό σου.


Έρευνες που έχουν διεξαχθεί, έχουν αποδείξει ότι το τρέξιμο -όπως και άλλες αερόβιες ασκήσεις- ενεργοποιούν την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων εκείνων που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη και την μάθηση. Παράλληλα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση, τον προσανατολισμό και τη μακροπρόθεσμη μνήμη.


5) Γιατί θα κάνει καλό στην ψυχολογία σου.


Κατά τη διάρκεια της άσκησης απελευθερώνονται στον οργανισμό σου οι ενδορφίνες, οι ορμόνες της χαράς. Ταυτόχρονα, όσο τρέχεις έχεις πιο καθαρό μυαλό και χαμηλότερα επίπεδα στρες, ώστε να σκεφτείς ένα πρόβλημά σου και να βρεις τη λύση του. Η γυμναστική είναι ο πιο φυσικός τρόπος διαχείρισης του στρες -με το οποίο λίγο πολύ όλοι παλεύουμε-, μας φτιάχνει τη διάθεση και μας δίνει μία αίσθηση ευφορίας.


6) Γιατί “καθυστερεί” τη γήρανση του σώματος.


Όχι δεν πρόκειται δυστυχώς για τον ορό της νεότητας που θα σε κρατήσει για πάντα νέο, αλλά μειώνει την ταχύτητα με την οποία η ηλικία του ατόμου επηρεάζει την μυϊκή και σκελετική πυκνότητα. Η μέγιστη απόδοση στην αερόβια άσκηση, κανονικά μειώνεται κατά 10% σε κάθε δεκαετία της ζωής μας από τα 25 μας και μετά και το τρέξιμο μπορεί να μικρύνει σημαντικά αυτό το ποσοστό.


Βάλε λοιπόν το τρέξιμο στη ζωή σου! Έλα να τρέξεις μαζί μας στο Eight Boutique Gym!



0 Σχόλια

Comments


bottom of page