top of page

5 λόγοι που πρέπει να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα από τη γυμναστική

Ο Αύγουστος έφτασε (επιτέλους)! Ο πιο "τεμπέλικος" και ανέμελος μήνας του χρόνου είναι η τέλεια ευκαιρία για να κάνεις ένα μικρό και απαραίτητο διάλειμμα από το πρόγραμμα της γυμναστικής σου. Ναι, ναι καλά άκουσες, διάλειμμα! Να αφήσεις λιγάκι στην άκρη τα βαράκια και τα σκοινάκια και να χαρείς -αν είσαι τυχερός- τον ήλιο, τη θάλασσα και τις εξόδους σου.

Οι βασικοί λόγοι για την απαραίτητη αυτή παύση στις προπονήσεις σου είναι οι εξής:

1) Πρέπει να ξεκουράσεις τους μυς σου

Ειδικά οι αθλούμενοι που κάνουν γυμναστική ενδυνάμωσης, αυτό που κάνουν στις ασκήσεις τους είναι να "σκίζουν" τον μυ, τον οποίο στη συνέχεια ο οργανισμός τους καλείται να επουλώσει, ενώ αυξάνει και τη μάζα του. Μετά από μεγάλη περίοδο συνεχούς προπόνησης είναι καλό να δώσουμε στο σώμα μας τον χρόνο να επανέλθει και να ξεκουραστεί, προκειμένου να πραγματοποιούνται σωστά αυτές οι λειτουργίες.

2) Προλαμβάνεις τους τραυματισμούς

Κι όμως, μπορείς να πάθεις overdoze από τη γυμναστική. Ειδικά αν κάνεις κάποιο δυναμικό είδος άσκησης, ο οργανισμός σου δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο να ξεκουραστεί σωστά, ώστε να μπορεί να προστατέψει τις αρθώσεις και τους μυς σου από πιθανούς τραυματισμούς. Η συνεχής λοιπόν καταπόνηση μπορεί να οδηγείσει σε τραυματισμό από τον οποίο θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να επανέλθεις από ότι αν έκανες από μόνος σου μια μικρή παύση.

3) Πρέπει να ξεκουραστείς "ψυχολογικά"

Όσο τρελαμένος κι αν είσαι με τη γυμναστική και το πρόγραμμά σου, μετά από ένα διάστημα που το τηρείς ευλαβικά, μπορεί να καταλήξεις να το αντιμετωπίζεις σαν "αγγαρεία" και σταδιακά να το αποβάλεις όπως όλα τα πράγματα στη ζωή μας που δε μας προσφέρουν θετικά συναισθήματα. Δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο να κάνει διακοπές, να ηρεμήσει, να ξεφύγει από το πρόγραμμα του, για να επανέλθεις μετά με όρεξη και δυναμισμό.

4) Θα βοηθήσει τον ύπνο σου

Όπως έχουμε ξαναπεί οι άνθρωποι που γυμνάζονται έχουν καλύτερη "ποιότητα" ύπνου, ωστόσο είναι γεγονός πως η προπόνηση το βράδυ μπορεί να προκαλέσει αϋπνίες. Ο καρδιακός σου παλμός είναι ανεβασμένος, ενώ οι ορμόνες που εκκρίνονται στον οργανισμό σου προκαλούν υπερδιέγερση. Κάτι τέτοιο δεν το θέλουμε στις καλοκαιρινές διακοπές, που είναι η καλύτερη περίοδος του χρόνου για να γεμίσεις τις μπαταρίες σου και να αναπληρώσεις τον χαμένο σου ύπνο.

5) Δε θα επηρεάσει το σώμα σου

Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολόγια μας και τη λειτουργικότητά μας, να μη γινόμαστε εμμονικοί. Έτσι, καλό είναι να θυμάσαι πως οι καλοκαιρινές σου διακοπές, στις οποίες μπορεί να φας λίγο παραπάνω και να μη γυμναστείς ιδιαίτερα, δε θα έχουν κάποιο ολέθριο αποτέλεσμα στο σώμα σου. Φρόντισε να κρατήσεις ένα μικρό μέτρο στο φαγητό σου και να περπατάς λιγάκι μέσα στην ημέρα σου. Να είσαι σίγουρος πως θα είναι αρκετό, μέχρι να επιστρέψεις στο γυμναστήριο.

Καλές διακοπές και καλή ξεκούραση!

Eight Boutique Gym team





0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page