top of page

Μικρές συμβουλές διατροφής που θα κάνουν τη διαφορά στο σώμα σου

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε μπει όλοι στη διαδικασία μιας αυστηρής δίαιτας για να χάσουμε τα πολλά ή τα λίγα κιλά που έχουμε "παραπάνω" και θέλουμε να χάσουμε; Πόσες φορές δεν έχουμε καταλήξει να σπάμε αυτή τη δίαιτα λίγες μέρες μετά; Ή πόσες φορές δε χάσαμε μεν κάποια κιλά, αλλά τα ξαναπήραμε πίσω (μαζί με μερικά ακόμα) όταν επιστρέψαμε στη διατροφική μας "κανονικότητα". Αφήστε, απαντώ εγώ. Άπειρες.

Οι μεγάλες αλλαγές στις συνήθειες μας και κατά συνέπεια στο σώμα μας, έρχονται σταδιακά. Με την επιμονή, με τη σωστή μέθοδο και κυρίως χωρίς ακραίες ενέργειες. Δεν μπορούμε ξαφνικά από εκεί που καταναλώναμε φερ' ειπείν 3000 θερμίδες/ημέρα, να πέσουμε στις 800/ημέρα χωρίς να "ταράξουμε" τον μεταβολισμό μας.

Γι' αυτό, η πιο σωστή προσέγγιση είναι να εμπιστευτούμε κάποιον ειδικό που θα μας συμβουλέψει, ειδικά αν η αλλαγή που θέλουμε να κάνουμε στο σώμα μας είναι ριζική. Ένας διατροφολόγος κι ένας γυμναστής είναι εκείνοι που μπορούν να μας καθοδηγήσουν με ασφάλεια σε αυτό το "ταξίδι".

Πριν όμως από όλα αυτά, υπάρχουν μερικές μικρές συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε και που σίγουρα θα βελτιώσουν την εικόνα μας, ειδικά αν τα κιλά που θέλουμε να χάσουμε δεν είναι πολλά.

1. Πολύ νερό

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ακούς ότι η σωστή ενυδάτωση θα σε ωφελήσει με πολλούς τρόπους. Θα κάνει το δέρμα σου πιο λαμπερό, θα συμβάλλει στη σωστή λειτουργία των ζωτικών σου οργάνων, θα βοηθήσει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού σου, θα προκαλέσει γρηγορότερα το αίσθημα κορεσμού (άρα θα καταναλώσεις μικρότερη ποσότητα φαγητού), θα εντείνει την αντοχή σου στην προπόνηση. Χρειάζονται περισσότερα;

2. Σύνθετοι υδατάνθρακες

Ας είμαστε ειλικρινείς. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τους υδατάνθρακες στη ζωή του. Και δε θα έπρεπε κιόλας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να επιλέξεις να καταναλώνεις σύνθετους υδατάνθρακες. Που το πεπτικό σου σύστημα θα χρειαστεί περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) και χρόνο για να επεξεργαστεί, με αποτέλεσμα να μην αποθηκεύονται αμέσως ως λίπος στις λιποαποθήκες σου. Προϊόντα ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, γλυκοπατάτες και φυσικά τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι όλα εξαιρετικές επιλογές για τη διατροφή σου.

3. Φρούτα

Σε αυτό το σημείο έχω να σου προτείνω ένα μικρό πείραμα. Φωτογράφισε το πρόσωπο και το σώμα σου σήμερα κι έπειτα για 4 μέρες προσπάθησε να καταναλώνεις τουλάχιστον 4 "γεύματα" φρούτων ή λαχανικών μέσα στην ημέρα. Έπειτα φωτογράφισε ξανά τον εαυτό σου. Θα δεις πως η κατακράτηση έχει υποχωρήσει, έχεις ξεπριστεί και το πρόσωπο σου δείχνει λιγότερο θαμπό.

4. Πες όχι στους περιορισμούς

Δεν προτείνω φυσικά να ξεκινήσεις να παραγγέλνεις κάθε μέρα junk food, αλλά όσο πιο εμμονικά αντιμετωπίζεις το θέμα του φαγητού σου, τόσο περισσότερο το σκέφτεσαι. Κι όσο περισσότερο το σκέφτεσαι τόσο περισσότερο πεινάς. Κι όσο περισσότερο πεινάς, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να φας κάτι ανθυγιεινό και σε μεγαλύτερες ποσότητες. Το κλειδί είναι στη λέξη "μέτρο". Φάε αυτό που θες, απλά φρόντισε να είναι "κανονική" μερίδα και πρόσεξε λίγακι την διατροφή σου στο υπόλοιπο της ημέρας.

5. Μην αντιμετωπίζεις το φαγητό σαν επιβράβευση

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι έχουμε την τάση μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά ή γενικά μετά από μία πιεστική συνθήκη, να "επιβραβεύουμε" τον εαυτό μας που τα κατάφερε να ανταπεξέλθει, με φαγητό. Λέμε "τώρα που τελείωσε κι αυτό, μου αξίζει να φάω μια ολόκληρη πίτσα". Αυτή η συνήθεια δημιουργεί στο μυαλό μας έναν συσχετισμό που πολύ εύκολα μπορεί να γίνει μία κακή συνήθεια. Διότι όλοι μας αντιμετωπίζουμε πιεστικές καταστάσεις καθημερινά και όπως καταλαβαίνεις δε θα ήταν ιδιαίτερα επωφελές για το σώμα μας να επιβραβεύεται καθημερινά με λογιών-λογιών λιχουδιές.

6. Η σωστή ώρα για ψώνια

Κι όμως, το κακό ξεκινάει από την ώρα του σούπερμαρκετ κι όχι τη στιγμή που καταναλώνουμε το φαγητό μας. Αν επιλέξεις να πας για τα ψώνια της εβδομάδας τη στιγμή που πεθαίνεις από την πείνα, το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα κάνεις τις σωστές επιλογές και θα αγοράσεις όχι μόνο χειρότερες ποιοτικά τροφές, αλλά και σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν γυρίσεις στο σπίτι και για το υπόλοιπο της εβδομάδας, η θερμιδική σου πρόσληψη θα είναι σαφώς ανεβασμένη.

Αυτά τα λίγα λοιπόν και απλά μπορείς να εφαρμόσεις στην καθημερινότητά σου και να ξεκινήσεις αργά αλλά αποτελεσματικά να αλλάξεις πρωτίστως τη νοοτροπία σου απέναντι στη διατροφή. Κι όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

Το μόνο που πρέπει να θυμάσαι είναι να αγαπάς και να προσέχεις το σώμα σου. Να μην το τιμωρείς και να εμπιστεύεσαι τους ειδικούς που μπορούν να σε οδηγήσουν στο να κατακτήσεις τα όνειρα και τους στόχους σου.

Καλή επιτυχία <3



0 Σχόλια

Comments


bottom of page