top of page

Αερόβια και Αναερόβια άσκηση: Ποια είναι η διαφορά;





Σημαντικός παράγοντας στο να καταφέρουμε να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από το πρόγραμμα γυμναστικής μας, είναι να ξέρουμε τι μας προσφέρει το κάθε είδος προπόνησης και πως ο συνδυασμός των ειδών μπορεί να αποδειχθεί η πιο ωφέλιμη μέθοδος.


Τι είναι λοιπόν η αερόβια και τι η αναερόβια άσκηση, ποια η διαφορά τους και τι οφέλη μας προσφέρουν;


Αερόβια άσκηση ονομάζουμε δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο και το κολύμπι. Γενικότερα η δραστηριότητα η οποία αυξάνει τους καρδιακούς μας παλμούς και τον ρυθμό της αναπνοής και την οποία μπορούμε να πραγματοποιούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης, ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες που έχουμε καταναλώσει, καθώς και λίπος, για να παράγει ενέργεια. Επίσης χρειάζεται επιπλέον παροχή οξυγόνου.


Συνεπώς είναι πιο αποδοτικό για την καύση λίπους, να κάνουμε αερόβια προπόνηση μετά από πολλές ώρες νηστείας. Αφού η καύση λίπους από τις λιποαποθήκες μας, θα ξεκινήσει αμέσως.


Τέλος, με την αερόβια άσκηση ενεργοποιούμε τις μυϊκές ίνες τύπου 1, που μπορούν να δουλεύουν για μεγάλα διαστήματα χωρίς να προκαλείται απευθείας κόπωση και που χρειάζονται πολύ οξυγόνο για να λειτουργήσουν.


Αναερόβια άσκηση ονομάζουμε δραστηριότητες όπως το speed running, την άρση βαρών και τη διαλειμματική προπόνηση. Δραστηριότητες δηλαδή υψηλής έντασης, που δεν μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλα διαστήματα.


Κι αυτό διότι, στην αναερόβια άσκηση οι απαιτήσεις του οργανισμού σε οξυγόνο, υπερβαίνουν τη διαθεσιμότητα του, οπότε το καρδιαγγειακό μας σύστημα δεν είναι σε θέση να μεταφέρει στους μυς μας αρκετό οξυγόνο.


Αυτή η προσωρινή έλλειψη οξυγόνου που βιώνει το σώμα μας, παράλληλα με την αυξημένη ενέργεια που απαιτεί η προπόνησή μας, αναγκάζει τον οργανισμό μας να παράγει ενέργεια με άλλο τρόπο, ενεργοποιώντας τον αναερόβιο μεταβολισμό. Την παραγωγή ενέργειας δηλαδή μέσω της καύσης υδατανθράκων και την απουσία οξυγόνου.


Ενώ στην αερόβια προπόνηση χρησιμοποιούμε το λίπος και τη γλυκόζη, στην αναερόβια, οι αυξημένες ανάγκες του οργανισμού καλύπτονται από την καύση των υδατανθράκων που παράγουν τη γλυκόζη.


Συνοπτικά, οι αναερόβιες ασκήσεις ενισχύουν την αντοχή και τη δύναμη του ασκούμενου, την ταχύτητα του, βελτιώνουν την καρδιαγγειακή λειτουργία, ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και τον βοηθούν να πραγματοποιεί καύσεις για αυξημένα διαστήματα (σε σχέση με την αερόβια άσκηση), αυξάνουν την μυϊκή μάζα και συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη ψυχολογία και τη μείωση του στρες.


Από όλα αυτά καταλαβαίνουμε πως όλοι οι μέθοδοι γυμναστικής είναι χρήσιμοι και έχουν κάτι να προσφέρουν στο σώμα μας. Θα πρέπει λοιπόν να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής που να συνδυάζει τα οφέλη και των δύο.

0 Σχόλια

Comments


bottom of page