top of page

3+1 μύθοι για τη γυμναστική που πρέπει να πάψεις να πιστεύεις!
Και να που πήρες τη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι! Και μπράβο σου, διότι αν είσαι συνεπής σ’ αυτή σου την απόφαση, πολύ σύντομα θα δεις τεράστια αλλαγή στο σώμα, την υγεία σου, αλλά και το μυαλό σου.

Σημαντικό είναι ωστόσο, να αποβάλεις τις σκέψεις και πεποιθήσεις σχετικά με το είδος της γυμναστικής που πρέπει να κάνεις, αφού πολλές από αυτές είναι μύθοι που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Κάποιοι μύθοι που συγκεντρώσαμε -βάσει και όσων ακούμε καθημερινά στο γυμναστήριο- είναι οι εξής:

1) Δεν μπορώ να τρέξω, γιατί το τρέξιμο θα φθείρει τα γόνατά μου

Οι τραυματισμοί στα γόνατα, είναι πράγματι από τους πιο συχνούς τραυματισμούς για τους αθλητές. Ωστόσο, τα γόνατά μας, όπως και όλες μας οι αρθρώσεις, δεν καταπονούνται από την παραπάνω “χρήση”. Αντιθέτως, το τρέξιμο, το περπάτημα κι άλλες αερόβιες ασκήσεις/ δραστηριότητες, συμβάλλουν στην υγεία των αρθρώσεών μας. Παράλληλα, επιστημονικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί, αποδεικνύουν ότι οι δρομείς διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν οστεοαρθρίτιδα.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, εφόσον χρησιμοποιείς τα κατάλληλα παπούτσια, που θα απορροφούν τους κραδασμούς και τρέχεις ακολουθώντας τις οδηγίες του γυμναστή σου (σχετικά με την συχνότητα, την απόσταση, την ταχύτητα), δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς.

2) Αν θέλω να χάσω κιλά, πρέπει να κάνω μόνο αερόβιο

Ο καθένας από εμάς, έχει μία προτίμηση ως προς το είδος της προπόνησης που θέλει να κάνει. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί βιολογικά το σώμας μας έχει μία προδιάθεση για κάτι π.χ. δύναμη, ταχύτητα, αντοχή κλπ, οπότε μας βγαίνει πιο φυσικά, είτε γιατί έχουμε πειστεί πως μία συγκεκριμένη μέθοδος γυμναστικής θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως για να χάσεις τα κιλά που θες και να αποκτήσει το σώμα σου την εικόνα που ονειρεύεσαι, δεν αρκεί η αερόβια άσκηση, όπως δεν αρκεί να κάνεις μόνο προπόνηση με βάρη. Ναι, το cardio σε βοηθά να κάψεις θερμίδες, όμως και τα βάρη προκαλούν καύσεις λίπους που μάλιστα δε σταματούν μετά το τέλος της άσκησης, αλλά συνεχίζονται ολόκληρη την ημέρα.

Επιπλέον, η απώλεια κιλών, ειδικά σε σύντομο διάστημα, μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση στο σώμα. Κάτι που δε θα συμβεί αν ακολουθήσουμε ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής και διατροφής.

3) Πρέπει να κάνω συγκεκριμένες ασκήσεις για να χάσω βάρος τοπικά

Όχι και σε καμία περίπτωση! Δεν υπάρχει τρόπος να αδυνατίσει κάποιος τοπικά. Η διατροφή και η γυμναστική σου θα εστιάσουν στο αδυνάτισμα, τη σύσφιξη και την ενδυνάμωση, ολόκληρου του σώματος. Μόνο τότε θα δεις πραγματικά αποτελέσματα.

4) Για να αδυνατίσω, πρέπει να χάσω κιλά!

Παραδόξως, όχι απαραίτητα! Αν τα κιλά που επιθυμείς να χάσεις δεν είναι πολλά, τότε ο σύμβουλός σου δεν πρέπει να είναι η ζυγαριά, αλλά ο καθρέφτης. Όταν γυμναζόμαστε, χάνουμε λίπος και χτίζουμε μυϊκή μάζα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως χάνοντας ένα κιλό λίπους και προσθέτοντας ένα κιλό μυς, επειδή το λίπος έχει πολύ μεγαλύτερο όγκο, δείχνουμε πιο αδύνατοι και “σφιχτοί”, έχοντας χάσει πόντους, χωρίς όμως να έχει αλλάξει το νούμερο στη ζυγαριά.


0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentários


bottom of page